EUROPEAN VALUE - VOLUNTARIATE - HOW IT CAN BE INTRODUCED INTO AN EDUCATIONAL SETTING"-
Este titlul proiectului desfasurat in perioada 12 octombrie -16 octombrie 2001, de catre Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri - L.A.D.T.- in municipiul Brasov, zona Transilvaniei.
Scopul proiectului a venit in intampinarea multor tineri aflati in diferite stadii - liceeni, studenti, someri, angajati, membrii ai altor ONG-uri- si anume, a adus un nou avant in propagarea voluntarismului in randul cetatenilor, cu precadere in randul tineretului care , in conditiile unei economii nu prea stralucite, caute diverse cai de afirmare, cu atat mai mult, cai negative.
Astfel prin impartirea de materiale informative, prin seminarii si work-shop-uri s-a constientizat in randul tinerilor participanti nevoia de a activa in cadrul unui ONG, importanta de a fi mai mult,de a fi voluntar.
Nascut din discutiile cu tinerii participanti la diverse manifestari ocazionale, proiectul a adus ca noutate tineri participanti din alte tari, care ne-au impartasit din experienta lor, care ne-au relatat intamplari hazlii si mai putin vesele, dar toate au avut acelasi efect de a starni dorinta de a fi alaturi de ceilalti, de a te implica in societate, si mai mult chiar, de a determina si pe prietenul tau sa o faca.
De multe ori ideea de voluntar e atasata ideii de a planta un pom. Ceea ce am demonstrat prin acest proiect e ca a fi voluntar inseamna in primul rand a exista pentru comunitate, a face ceva pentru ea.
Programul s-a bucurat de un real interes din partea participantilor, cuprinzand o paleta larga de teme si oferind noi sub-teme de discutie.
Participantii au discutat la mese rotunde sau in aer liber - deplasarea la Bran si Predeal. De fiecare data concluziile urmau sa fie redactate seara, dar uneori, in loc de concluzii, se iveau noi probleme de discutat astfel incat, noaptea devenea tot mai scurta, pe de o parte, dar foarte bun prilej de indepartare a orice bariere de lingvistitca si cultura, pe de alta parte.
Modificari in program nu s-au realizat ; fiecare lector a reusit sa realizeze un contact permanent cu participantii, astfel incat, eventualele neintelegeri asupra conceptelor expuse au fost inlaturate.
E greu de mentionat acum care dintre teme a avut un impact mai puternic asupra participantilor deoarece de fiecare data au fost puse intrebari, s-au cautat raspunsuri impreuna si s-a realizat astfel o echipa de lucru in care nu mai conta nationalitatea ci experienta si vointa de a fi voluntar.
Participantii la proiect si-au impus ca motto sintagma « Fiecare poate sa fie voluntar, fiecare te include si pe tine ! »
Pe plan individual s-a pus accent pe responsabilitate, pe increderea in sine, pe motivatie si toleranta.
Pe planul echipei s-au conturat : comunicarea, co-operarea, increderea, feed-back-ul, intrajutorarea, relatia cu un lider si rolul fiecaruia intr-o echipa.
Experianta unora i-a invatat pe altii.
"There has been a lot of restructuring in my life since I become a volunteer" (Jonas Andrzej, Polonia)
"The stuff were approachable, experienced and have obviously dealt with difficult groups before, they were clear on how to deal with the isssues they arose" (Sternberg Olaf, Germania)
"Coming to a volunteer really changed me, the activities helped me overcome my fears and difficulties" (Tessier Anne-Elisabeth, Franta)
Dintre concluziile mentionate in evaluri prezentam cateva :
- implicarea tineretului in toate nivelurile si etapele muncii;
- lucrul in echipa cu sectorul voluntar atat central cat si guvernamental;
- informarea societatii despre realitatea tineretului azi;
- exercitarea de catre tineri a responsabilitatii civice ;
- organizarea de evenimente pe tema informarii tineretului despre posibilitatile de implicare in societatea europeana democratica.
Participantii au devenit in urma desfasurarii proiectului adevarati mesageri ai ideii de voluntar " Within my voluntary work I encourage other young people to take responsibility and ownership for their projects and to question and challenge those around them." (Molzahn Sina, Germania)